نحوهي ذخيره و بازيابي اطلاعات در ديسک نوري
اطلاعات ديجيتالي تقريبا در اندازه ميکروسکوپي به صورت کد در ميآيند که اين امکانرا ميدهد تا مقدار زيادي از اطلاعات در آن ذخيره شود. لوحهاي فشرده اطلاعات دودويي را به صورتي ثبت ميکنند که اين اطلاعات به اندازه گودالهاي بسيار ريز فشرده شده بر روي سطح زيرين ديسک پلاستيکي قرار ميگيرند؛ که يک پرتو اشعه نيمه رسانا در دستگاه خواننده اين اطلاعات را بازخواني ميکند که اين بازخواني اطلاعات از شيارهاي دروني بهطرف شيارهاي بيروني است. در ديسکهاي نوري عمل خواندن به وسيله تابش نور ليزري روي شيار و تشخيص تغييرات درشدت انعکاس نور است.

ديسکهاي مغناطيسي
ديسکهاي مغناطيسي صفحات گرد پلاستيکي، فلزي يا سراميکي هستند که سطح آنها به وسيله ماده مغناطيس شونده مثل اکسيد آهن پوشانيده ميشود .اگر جنس ديسک مغناطيسي شده، پلاستيک باشد به آن ديسک نرم ( Floppy Disk) و اگر فلز يا سراميک باشند به آن ديسک سخت (Hard Disk) مي گويند. دسترسي در اين ديسکها مستقيم است.
سرعت زاويهاي در ديسک مغناطيسي: مقدار زاويهايست که head در واحد زمان ميپيمايد، که رأس اين زاويه مرکز ديسک است.
سرعت خطي در ديسک مغناطيسي: مسافتي از شيار است که head در واحد زمان ميپيمايد.
ديسک سخت Hard Disk: ديسک سخت يا هارد ديسک از يک يا چند صفحه گرد، از جنس آلياژاي آلومينيوم يا سراميک تشکيل شده است که بر روي يک محور درون محفظهاي بسته ( ديسک گردان ) قرار دارند .اين صفحه يا صفحه ها به وسيله موتوري، حول محور ديسک گردان با سرعتي در حدود چند هزار دور در دقيقه مي چرخد. يک يا چند بازوي دسترسي، بسته به تعداد رويه ديسک، هد يا هدها را در امتداد شعاع به جلو و عقب ميبرد و به اين ترتيب، اطلاعات روي هر شيارميتواند خوانده شود .گنجايش اين ديسکها بالاست .
نحوهي ذخيره و بازيابي اطلاعات در ديسک سخت
در اين نوع حافظهها ميتوان اطلاعات را به صورت نقاط مغناطيسي شده نوشت و يا خواند. اين اعمال به وسيله شاخکهاي خاصي که به آنها head ميگويند، انجام ميپذيرد . هد از يک سيستم پيچ هستهدار کوچک تشکيل شدهاست، براي جلوگيري از پاک شدن و از بين رفتن اطلاعات حافظههاي مغناطيسي بايد آنها را دور از ميدان مغناطيسي نگهداري کرد .
ديسک پس از شروع به گردش، پس از مدت کوتاهي به سرعت گردش ثابتي مي رسد و به طور مداوم در چرخش است.
داده ها به صورت رشته هاي بيتي روي شيارها ذخيره ميشوند ، البته چگالي ضبط داده ها در شيارهاي بيروني کمتر از شيارهاي دروني است، در تکنولوژيهاي اخير بيشتر از شيارهاي دروني است . چگالي ديسک با واحد بايت در اينچ مربع بيان ميشود.
به طور کل در ديسکهاي نوري:
· از روش سرعت خطي ثابت استفاده ميشود.
· سازمان دهي سکتور ها روي يک شيار مارپيچ است.
· سرعت چرخشي متغير لازم است. (آهسته تر به طرف لبه خارجي)
· طول خطي سکتور ها ثابت است.
و در ديسکهاي مغناطيسي:
· روش سرعت زاويه اي ثابت (CAV)
· سازمان دهي سکتورها روي چندين شيار متحد المرکز
· طول زاويه اي سکتورها ثابت
· استفاده از سرعت چرخشي ثابت