ديسکهاي نوري
. براي خواندن و نوشتن اطلاعات در اين نوع ديسک ها ،از پرتو ليزر استفاده ميشود.
CD: اين ديسک ها از صفحه دايره شکلي به قطر 12 سانتيمتر ساخته شدهاند و ميتوانند تاحدود 700 مگا بايت اطلاعات را نگهداري کنند. به نوع متداول آن که فقط قابل خواندن است CD-ROM ميگويند. بر نوع ديگري که به CD-R معروف است ميتوان با استفاده از CD-Recorder يک بار اطلاعات وارد کرد و با استفاده از ديسکگردانهاي CD-Rewriter بارها بر روي CD-RW اطلاعات نوشت و پاک کرد.
DVD: نوع جديدتري از ديسک هاي نوري به نام DVD-ROM در حال گسترش است. اين ديسک، ظاهر و اندازهاي شبيه سيدي دارد، ولي براي آن ظرفيتهاي 4/5 GB ( يک رو – يک لايه ) 7/9 (يک رو – دو لايه ) 15/8 ( دورو – دولايه ) در نظر گرفته شدهاست .
سرعت زاويهاي در ديسک نوري: مقدار زاويهايست که اشعهي ليزري در واحد زمان ميپيمايد، که رأس اين زاويه مرکز ديسک است.
سرعت خطي در ديسک نوري: مسافتي از شيار است که اشعهي ليزري براي خواندن و نوشتن اطلاعات در واحد زمان ميپيمايد.
در روش CLV سرعت داده ها هميشه ثابت است چه سيديرام از شيار دروني بخواند چه از شيار بيروني، زيرا سرعت چرخش صفحه تغيير ميکند. وقتي دستگاه سي دي رام از مرکز صفحه دور ميشود وبه شيارهاي بيروني نزديک ميشود، سرعت چرخش صفحه کند ميگردد. بدين ترتيب با تند و کند کردن گردش صفحه سيديرام اطلاعات در هر جاي ديسک که باشد با سرعت ثابتي بازيابي ميشود، اشکال اين روش در اين است که تغييرات مداوم در گردش صفحه باعث تاخير در خواندن ميشود زيرا هد دستگاه براي خواند اطلاعات بايد صبر کند تا گردش صفحه تغيير کرده، تند يا کند شود. اين تاخير مانعي در راه ساخت دستگاههاي خيلي سريع است و اجازه نميدهد سرعت بازيابي دادهها از مقدار معيني فراتر برود.
در روش CAV(سرعت زاويهاي ثابت) درست برعکس CLV عمل مي شود. يعني سرعت گردش صفحه ثابت است و سرعت خواندن داده هاست که تغيير ميکند. در اين روش هر چه هد از مرکز صفحه به سمت بيرون ميرود ، سرعت بازيابي داده ها بيشتر ميشود در نتيجه سرعت کار دستگاه کاملا بستگي دارد به اينکه دادهها چگونه و در کجاي صفحه سيديرام پراکنده شدهباشند.